Domů Rady a Návody Velikonoční beránek: Tradiční sladká pochoutka

Velikonoční beránek: Tradiční sladká pochoutka

0

Velikonoční beránek je neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. Jeho sladká chuť a roztomilý vzhled potěší jak děti, tak dospělé. Upečení vlastního beránka není nic složitého a zvládne ho i začátečník.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 250 g másla
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • mouka na vysypání formy

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C.

Máslo s cukrem utřete do pěny.

Po jednom přidávejte vejce a po každém důkladně promíchejte.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí.

Suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Formu na beránka vymažte máslem a vysypte moukou.

Těsto nalijte do formy a uhlaďte povrch.

Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut, dokud beránek není zezlátlý.

Po upečení nechte beránka vychladnout ve formě.

Ozdobte beránka polevou, kokosem, mandlemi nebo jinými ozdobami podle chuti.

Tipy:

Do těsta můžete přidat rozinky, kandované ovoce nebo ořechy.

Místo citronové kůry můžete použít pomerančovou kůru.

Pokud nemáte formu na beránka, můžete těsto upéct v jiné formě, například v bábovkové formě.

Beránka můžete potřít bílkovou polevou a posypat kokosem.

Místo kokosové moučky můžete beránka ozdobit moučkovým cukrem.

Poleva:

100 g moučkového cukru

1 bílek

1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Moučkový cukr prosijte do mísy.

Přidejte bílek a citronovou šťávu a míchejte, dokud nevznikne hladká poleva.

Polevu naneste na vychladlého beránka a ozdobte podle chuti.

Velikonoční beránek je chutná a tradiční sladká pochoutka, která potěší celou rodinu. Upečení vlastního beránka není nic složitého a zvládne ho i začátečník. S trochou snahy a fantazie si můžete vytvořit originálního beránka, který bude ozdobou vaší velikonoční tabule.

Užitečné rady:

Jak poznat, že je beránek upečený: Do beránka zapíchněte špejli. Pokud je po vytažení suchá, je beránek hotový.

Jak vyndat beránka z formy: Nechte beránka ve formě asi 10 minut vychladnout. Poté formu otočte vzhůru nohama a jemně na ni klepejte, aby se beránek uvolnil.

Jak ozdobit beránka: Fantazii se meze nekladou. Můžete použít polevu, kokos, mandle, rozinky, kandované ovoce, lentilky, čokoládové figurky a další ozdoby.


Tip redakce: Staňte se hvězdou kuchyně a potěšte své hosty novými, chutnými recepty.


BEZ KOMENTÁŘE

Exit mobile version