Velikonoční beránek je neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. Jeho sladká chuť a roztomilý vzhled potěší jak děti, tak dospělé. Upečení vlastního beránka není nic složitého a zvládne ho i začátečník.
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 250 g másla
- 5 vajec
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
- mouka na vysypání formy
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C.
Máslo s cukrem utřete do pěny.
Po jednom přidávejte vejce a po každém důkladně promíchejte.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí.
Suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Formu na beránka vymažte máslem a vysypte moukou.
Těsto nalijte do formy a uhlaďte povrch.
Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut, dokud beránek není zezlátlý.
Po upečení nechte beránka vychladnout ve formě.
Ozdobte beránka polevou, kokosem, mandlemi nebo jinými ozdobami podle chuti.
Tipy:
Do těsta můžete přidat rozinky, kandované ovoce nebo ořechy.
Místo citronové kůry můžete použít pomerančovou kůru.
Pokud nemáte formu na beránka, můžete těsto upéct v jiné formě, například v bábovkové formě.
Beránka můžete potřít bílkovou polevou a posypat kokosem.
Místo kokosové moučky můžete beránka ozdobit moučkovým cukrem.
Poleva:
100 g moučkového cukru
1 bílek
1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Moučkový cukr prosijte do mísy.
Přidejte bílek a citronovou šťávu a míchejte, dokud nevznikne hladká poleva.
Polevu naneste na vychladlého beránka a ozdobte podle chuti.
Velikonoční beránek je chutná a tradiční sladká pochoutka, která potěší celou rodinu. Upečení vlastního beránka není nic složitého a zvládne ho i začátečník. S trochou snahy a fantazie si můžete vytvořit originálního beránka, který bude ozdobou vaší velikonoční tabule.
Užitečné rady:
Jak poznat, že je beránek upečený: Do beránka zapíchněte špejli. Pokud je po vytažení suchá, je beránek hotový.
Jak vyndat beránka z formy: Nechte beránka ve formě asi 10 minut vychladnout. Poté formu otočte vzhůru nohama a jemně na ni klepejte, aby se beránek uvolnil.
Jak ozdobit beránka: Fantazii se meze nekladou. Můžete použít polevu, kokos, mandle, rozinky, kandované ovoce, lentilky, čokoládové figurky a další ozdoby.
Tip redakce: Staňte se hvězdou kuchyně a potěšte své hosty novými, chutnými recepty.